Translation: from bulgarian

издигнат

Look at other dictionaries:

 • издигнат — прил. надигнат, повдигнат, покачен, повишен, висок, издаден прил. изправен, отвесен прил. културен, просветен, образован, напреднал, изтъкнат, личен, забележителен, възвишен прил. изпъкнал прил. възвисен, благороден …   Български синонимен речник

 • Список памятников русским в Болгарии — В Болгарии есть свыше 400 памятников русским.[1] Многие улицы, города и сёла названы в честь русских общественных деятелей и полководцев, погибших в Русско турецкую войну 1877 1878, когда Болгария снова приобрела свою свободу, после пятивекового… …   Википедия

 • галерија — (лат. galeria) 1. долга, светла просторија, обично од надворешната страна на зграда, што поврзува одделни делови од градба и често е украсена со уметнички дела 2. отворен трем со столбови 3. просторија приспособена за излагање на уметнички дела 4 …   Macedonian dictionary

 • конвексен — (лат. convexus) издигнат, истумбен, тумбест …   Macedonian dictionary

 • патрица — (гер. Patrize) издигнат дел од калап (на пр., за изработка на букви или за ковење), спротивно од матрица (издлабениот дел) …   Macedonian dictionary

 • подиум — (лат. podium) 1. во староримските циркуси: балкон за високопоставените личности, на чело со императорот 2. издигнат под во сала и сл. за оркестар и др.) …   Macedonian dictionary

 • релјеф — (фр. relief) 1 . издигнатост, издигната слика на рамнина 2. геогр, изглед на Земјината површина (рамнини и нерамнини) на некоја област што настанал и постојано се менува под дејството на внатрешните и надворешните природни сили 3. ум. издигнат… …   Macedonian dictionary

 • релјефен — (фр. relief) 1. нерамен, издигнат релјефна карта геогр, а) карта на која пределите се прикажани онакви какви што се во природата (со сите височини, низини итн.) б) карта што прикажува картографски или фотографски отпечаток на некој релјеф. 2. фиг …   Macedonian dictionary

 • солеја — (грч. solea, soleion) во православната црква: издигнат простор пред олтарот и иконостасот на кој се сместени певницата и амвонот …   Macedonian dictionary

 • софа — (тур. sofa) 1. широка клупа за одмор, покриена со ткаенина 2. послан килим со душеци 3. кауч, канабе, отоман 4. издигнат простор пред џамија што служи за клањање …   Macedonian dictionary

 • гълъбете — гълъби дигай гълъбете вдигай гълъбите, също от гълъбарски произход, означава махай се, изчезвай, вдигането на гълъбите е най приятното занимание за споменатото племе, става със свирене, хвърляне на камъчета и махане на ръце, гълъбите, които… …   Речник на Северозападния диалект

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

Wir verwenden Cookies für die beste Präsentation unserer Website. Wenn Sie diese Website weiterhin nutzen, stimmen Sie dem zu.